ViaVanZadelhoff
Aanbieding!

Carneool xl

4.95

Een prachtige Carneoolsteen. Maat XL

Bekijk tevens de tweede afbeelding of kom kijken in onze showruimte in Alkmaar.

Sterrenbeeld
Ram, Kreeft, Leeuw & Maagd.

Chakra
Heiligbeenchakra (2e)

Chemische eigenschappen
Samenstelling: SiO2, hardheid: 6-7 & dichtheid: 2,6.

 

3 op voorraad

Beschrijving

Carneool is een oranjerode chalcedoonsoort. Sarder is een bruinachtige carneool. De steen is doorschijnend met een matte tot zijdeglans.
Carneool is een vlees- tot bruinrode, doorschijnende tot ondoorzichtige chalcedoonvariëteit. Het behoort tot de kwartsen. Het element dat de rode kleur veroorzaakt, is ijzer dat in kleine onzuiverheden in het mineraal zit. Door verhitting kan de kleur verdiepen.Carneool is een doorzichtige kwartssoort die meerdere tinten kan hebben, van geel tot oranje tot bruin. Eenkleurige carneool is moeilijk te vinden. Zie je steentjes van een paar centimeter of groter met één kleur, dan is de kans groot dat het gaat om geverfde of gebrande chalcedoon.

De oranjerode variant van carneool is het bekendst. De naam sarder wordt wel gebruikt voor de wat minder doorzichtige, bruinere variant van carneool.
De steen wordt ook wel kornalijn genoemd, naar de bruinrode Kornoelje kers. Andere namen zijn bloedagaat en vleesagaat. Een handelsnaam voor oranjerode carneool is sardoliet

Carneool is een geliefde sier- en heelsteen. Er worden cabochons, kralen en fraaie hangers van gemaakt.
Carneool (vooral de oranje) is een opwekkende en vrolijkmakende steen. De vermoeiden krijgen meer energie met carneool. De steen maakt pragmatisch en praktisch, en is goed voor mensen met concentratieproblemen.

Werking
Carneool werkt aardend, activerend en vitaliserend. De steen werkt opbeurend en motiverend en geeft zelfvertrouwen en heeft hierdoor een positief effect op depressies, apathie en verwarring. Het maakt standvastig, behulpzaam, idealistisch, trekt succes aan en bevordert het vermogen om problemen snel en pragmatisch op te lossen. Carneool beschermt tegen negatieve emoties van andere mensen zoals jaloezie en woede en gaat hierdoor misbruik tegen. De steen bevordert de vruchtbaarheid, heeft een positieve werking op de vrouwelijke geslachtsorganen en helpt bij seksuele problemen zoals bijvoorbeeld frigiditeit en impotentie. Carneool bevordert de opname van vitamines, voedingsstoffen en mineralen en stimuleert de stofwisseling. Het zorgt voor een goede doorbloeding van organen en weefsels en heeft een positieve werking op spataderen en hielspoor. De steen helpt bij reuma, gewrichtsklachten en zenuwpijnen.

Carneool kan op of bij het lichaam gedragen worden, bij voorkeur op de huid.
De steen kan verwerkt worden tot een elixer.
Verzorging
Carneool kan op alle manieren gereinigd en opgeladen worden.

Sterrenbeeld
Ram, Kreeft, Leeuw & Maagd.

Chakra
Heiligbeenchakra (2e)

Carneool is afgeleid van het Latijnse woord corneus = hoornachtig.
De naam sarder voor de bruine carneool is afgeleid van het Griekse Sardios (‘steen van Sardis’), naar Sardis, een oude vindplaats in het westen van Turkije. Een andere theorie is dat de naam is afgeleid van het Perzische woord sered (‘geelrood’).
Carneool werd bij de Oude Egyptenaren (vanaf ongeveer 3300 v.Chr.) zeer gewaardeerd en gebruikt als beschermsteen en als helende steen, een steen die zou helpen tegen bloedarmoede en hevig bloedende wonden zou stelpen. Door het warme Egyptische klimaat werd carneool vaak erg rood, waardoor hij nog meer met bloed werd geassocieerd.
Men noemde carneool ‘Bloed van Isis’. Isis is de Egyptische godin van vruchtbaarheid, leven en de dood. Zij heeft een gordel van carneool. Kleine amuletten van carneool, meegegeven aan de doden, zouden helpen om de ziel van de dode veilig te laten reizen naar het dodenrijk.

Carneool wordt gevonden in India, Brazilië en Uruguay.

Chemische eigenschappen
Samenstelling: SiO2, hardheid: 6-7 & dichtheid: 2,6.