Agaat Knol Grijs

11.95

Een prachtige doorgezaagde Agaat Knol waardoor er aan de bovenzijde mooi gladde Agaat steen zichtbaar is.

Gewicht: c.a. 385 gram
Afmeting c.a. 7 x 10 cm.

Agaat is een geliefde beschermsteen voor moeder en kind tijdens de zwangerschap. Agaat hoort bij alle chakra’s, maar vooral bij het basischakra en het heiligbeen chakra. De steen beschermt tegen pech en ongeluk, en geeft een vrolijk humeur en een goede gezondheid.

 

1 op voorraad

Categorieën: , Tags: ,

Beschrijving

Een mooi stukje natuur!

Fysische eigenschappen
Agaat is kwarts met ingesloten ijzer, aluminium, mangaan en soms andere elementen. Zuivere kwarts is helder wit of kleurloos transparant. Agaat vertoont vooral aardkleuren, zoals rood, bruin, oranje en geel. Deze worden veroorzaakt door ijzer en soms mangaan. Groene en blauwe kleuren worden veroorzaakt door koper of nikkel en soms aluminium. Zwart komt door ingesloten koolstof.
De agaat die uit Zuid-Amerika wordt geïmporteerd, heeft minder levendige kleuren dan de Duitse agaat. Om die reden wordt deze agaat vaak kunstmatig gekleurd.
Vanwege het ingesloten water behoort agaat ook tot de chalcedoon familie.
Agaat bevat soms andere leden van de kwartsfamilie, zoals bergkristal, opaal of carneool.

Samenstelling: SiO2 + Al, C, Ca, Cu, Fe, Mg, Mn + (MnO2, nH2O)
agaat-plakjesHardheid: 6 – 7
Glans: glasglans
Transparantie: doorzichtig, doorschijnend
Breuk: ruw, schelpvormig
Splijtbaarheid: geen
Dichtheid: 2,58 – 2,65
Kristalstelsel: trigonaal

De meestal fraai gestreepte agaat is een edelsteen uit de kwartsfamilie. Het is een doorzichtige tot doorschijnende edelsteen met karakteristieke bandpatronen: soms regelmatig van vorm, soms grillig. Typerend is ook dat agaten vaak amandelvormig zijn. Dit komt doordat agaat wordt gevormd in vulkanische gasblazen.

Agaat heeft meestal aardkleuren, maar kan ook andere kleuren hebben. Saai gekleurde agaat wordt vaak kunstmatig van een interessantere kleur voorzien.

In de Oudheid werden alle stenen met strepen en bonte patronen agaat genoemd. Tegenwoordig zijn er nog steeds stenen die de naam agaat hebben maar het niet zijn, zoals de boomagaat (ondoorzichtige witte kwarts). Er bestaan veel stenen die terecht de naam agaat dragen.
Klik hier voor de namen van 24 verschillende soorten agaat.

Agaat is de nationale steen van Duitsland. Agaat is ook de steen van de staten Louisiana, Montana en Tennessee in de Verenigde Staten van Amerika.
Blauwe agaat is de steen van de staat Nebraska.

Agaat is nog steeds één van de meest geliefde edelstenen. Ook in de edelsteen heelkunde neemt de agaat een belangrijke plaats in, omdat het een steen is die op allerlei manieren en voor allerlei kwalen ingezet kan worden.
Het is een beschermende, rustgevende steen. Agaat helpt mensen met een kort lontje gas terug te nemen en zich te bezinnen.

Herkomst van de naam
De naam agaat komt van het Latijnse achates, de naam van een rivier op Sicilië waar deze steen voor het eerst gevonden werd.

Door de eeuwen heen
agaat-moedergesteente
De agaat wordt al meer dan 8000 jaar gebruikt. De naam agaat is gegeven door Theophrastus (371-287 v.Chr.), een Griekse filosoof en schrijver. In zijn tijd werden kleurrijke agaten gevonden langs de rivier Achates op Sicilië. Tegenwoordig heet deze rivier Dirillo en worden er weinig agaten meer gevonden.

De Oude Egyptenaren hebben rolzegels, scarabeeën en kralen van agaat gemaakt.

Op Kreta zijn rolzegels van agaat uit het Minoïsche tijdperk (ca 2200 v.Chr.- 1700 v.Chr.) gevonden, met teksten in lineair A, het oudste Europese alfabet.

De Oude Grieken maakten prachtige cameeën en intaglio’s, waarbij bewust gebruik werd gemaakt van de verschillende kleurlagen van de agaat. Bij de camee werd de achtergrond om een onderwerp weggeslepen tot de onderliggende laag, zodat het onderwerp er fraai uitsprong. Bij de intaglio werd het onderwerp diep in de steen uitgekrast, zodat de onderliggende kleurlaag bloot kwam te liggen.

Symbolen
agaat-geode
De agaat hoort bij alle sterrenbeelden, maar vooral bij Ram, Steenbok, Stier en Schorpioen.
De rune die bij de agaat hoort, is de runeIÍss.
De Í (Íss = ijs) staat voor stilstand, inkeer, inzicht. Hij laat je een pas op de plaats maken zodat je op een rijtje kunt zetten wat je status nú is. Hij verdiept je gedachten en schenkt nieuwe inzichten. Agaat helpt dan ook bij het analyseren van problemen en het vinden van oplossingen.

 

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Agaat Knol Grijs” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: