Edelstenenhuis ViaVanZadelhoff
Seleniet

Seleniet

Seleniet kan puur wit, oranje, bruin of groen van kleur zijn. De ook wel satijnspaat genoemde steen is transparant en is fijn of wat grover geribbeld. Aangezien seleniet een gipskristal is is het belangrijk het kristal niet te veel in aanraking te laten komen met water. Het lost dan namelijk op. Twee opvallende selenietsoorten zijn de woestijnroos en de vissenstaartseleniet, zo genoemd vanwege het vissenstaartachtige voorkomen van de steen.

Etymologie
Seleniet is genoemd naar Selene, de Griekse godin van de maan. In de Griekse mythologie is Selena de zuster van Helios, de Zonnegod. De naam Selena betekent ‘de Lichtende’.

Chemische eigenschappen
Samenstelling: CaSO4·2H2O, hardheid: 2 & dichtheid: 2,3.

Seleniet is eigenlijk gips. Veel mensen denken bij gips vooral aan gipsen beeldjes, aan gipsplaten of aan gipsverband om gebroken botten te fixeren. Seleniet is een kristallijne vorm van gips en heeft een vezelige structuur. Is de structuur fijnkorrelig, dan gaat het om albast. Dat is zeer geschikt voor het maken van afgietsels. Een andere gipsvariant is de woestijnroos.

Seleniet wordt ook wel satijnspaat genoemd, vanwege zijn satijnachtige glans.
De steen kan verschillende kleuren hebben. De witte steen is het meest geliefd.

Kristalhelder seleniet wordt ook wel Mariaglas genoemd. Mariaglas bestaat uit lichtdoorlatende platen van albast of seleniet. Hiervan werden vroeger raampjes gemaakt die Mariabeeldjes in kapelletjes langs de weg moesten beschermen tegen weer en wind; vandaar de naam Mariaglas.

Seleniet vertoont het zogenoemde kattenoogeffect, een spleetvormige lichtreflectie.

Seleniet helpt om steeds de zonzijde te ontdekken, maakt positief, vrolijk en blijmoedig. Vooral de gele seleniet heeft dit effect. De seleniet is door zonnekracht ontstaan (de zon liet zeewater verdampen) en geeft zijn zonnekracht door aan zijn eigenaar.

Seleniet is een hele spirituele steen en werkt beschermend en inzichtgevend. Het is een goede steen om bij je te dragen als je spiritueel bezig bent. Het bevordert contact met engelen en gidsen en vergemakkelijkt meditatie, telepathie, divinatie (waarzeggerij) en mediamieke gaven. Het werkt aardend als met hogere energieën gewerkt wordt en beschermt en reinigt de aura. Seleniet stimuleert een heldere geest en geeft inzicht in je levenslessen. Het bevordert rust, balans en vrede in jezelf en je omgeving. Fysiek heeft het een positieve werking op de ruggengraat, epilepsie en borstvoeding en remt het effect van vrije radicalen.

Vissenstaartseleniet werkt rustgevend, vermindert spanningen en zorgt voor emotionele balans. De steen vergemakkelijkt het contact met engelen en heeft een positieve werking op de zenuwen.

Seleniet kan niet gereinigd worden door de steen onder stromend water te houden. De steen lost namelijk op als ze in contact met water komt. Seleniet hoeft ook niet vaak gereinigd en opgeladen te worden vanwege haar zelfreinigende eigenschappen. Hierdoor kan de steen ook gebruikt worden om andere edelstenen mee te reinigen en op te laden. Toch is een goed idee om seleniet af en toe een nacht in het maanlicht te leggen zodat ze optimaal haar werk kan doen.

Toepassingen
Seleniet is een uitstekende steen om mee te mediteren.
Het kristal kan in een kamer geplaatst worden om een vredige atmosfeer te creëren.

Chakra
Kruinchakra (7e)

Alle soorten gips, dus ook seleniet, zijn door de eeuwen heen een geliefd materiaal geweest in de bouw. Al in het oude Egypte was gips populair als bouwmateriaal. Van albast werden fijnzinnige beeldjes en prachtige gebruiksvoorwerpen, zoals vazen, flesjes en kommen, gemaakt.

Gips gemengd met kalk werd als een soort cement gebruikt in het paleis van Knossos op Kreta (ongeveer 2000 jaar voor Christus). In Italië vind je deze toepassing onder meer in de resten van Pompeï en de toren van Pisa. Ook werd gips toen gebruikt om wanden glad te maken (pleisteren).

Tijdens de Barok en de Rococo (17e en 18e eeuw) was gips in trek voor het maken van mooie versieringen voor muren en plafonds. Hiertoe werden de gipsbrokken vermalen en aangelengd met water, waarna je het mengsel op de gewenste plek kon strijken.

Mariaglas Helder gips werd in de Middeleeuwen wel gebruikt als vensterglas.
Mariaglas is een oude benaming van doorzichtige gips of seleniet. In 1778 werd in het Thüringer Woud een prachtige grot vol gipskristallen ontdekt. Vooral in Duitsland werden waterheldere gipskristallen gebruikt om Mariabeelden mee te versieren. Ook werden ze als een soort beschermend glas voor een Mariabeeldje gezet.
Selenietkristallen werden in Duitsland gebruikt als doopamulet. Gemalen seleniet werd toegepast in geneesmiddelen voor vrouwelijke organen. Verder werd de steen gebruikt tegen huidziektes. Er werden kralen van gemaakt, die in een ketting of armband soelaas boden tegen huidziektes.

Seleniet kopen

Tagged on: