17 april 2019 Lezingen Edelsteenkunde

Lezingen Edelsteenkunde

Vanaf september 2019. Te boeken!!

Tijdens mijn lezingen behandel ik verschillende facetten van de edelsteenkunde, een aantal soorten edelstenen, ruw en geslepen en hun variaties. Ik toon je de belangrijkste kenmerken van de stenen, zoals van een diamant, saffier, robijn, smaragd en parels, en ook minder bekende edelstenen. De specifieke stenen die in een lezing worden gebruikt kunnen aangepast worden aan jouw wensen.

Doel
Het doel van de lezingen is om meer te weten te komen over edelstenen en mijn fascinatie over de pracht van moeder natuur met jou te delen. Tijdens de lezing ga je genieten van de kunst die in edelstenen zit met bewondering voor het ambacht van slijpers. Ik zal meerdere facetten van edelsteenkunde toelichten. Daarnaast geef ik praktische tips waar je zelf op kunt letten bij het bekijken en het kopen van (juwelen met) edelstenen. Vaak worden edelstenen in sieraden en juwelen geplaatst en het zijn juist deze kleurstenen waardoor we gefascineerd raken door hun prachtige kleuren, schittering en lichtspel.

Voor wie?
De lezingen zijn gericht op iedereen die het leuk vindt om informatie over edelstenen te krijgen. Ze zijn laagdrempelig en interactief.

Onderwerpen van een lezing edelsteenkunde
Er zijn verschillende onderwerpen voor een lezing edelsteenkunde. Ik gebruik hiervoor de volgende titels:

De 10 meest beroemde edelstenen
Edelstenen, van natuur tot kunst
Parels, de kroonjuwelen uit de zee
Diamant, een verhaal apart
Behandelingen en imitaties

Heb je andere wensen voor een titel, neem contact op en je hoort snel wat de mogelijkheden zijn!

Andere lezingen door Edelsteenkundigen. Begin 2000 heb ik zelf in Amsterdam een cursus Edelsteenkunde gevolgd. Ik heb toen gewerkt met verschillende soorten meetapparatuur. Het geven van een demonstratie en uitleg daarvan gaat mijn pet te boven. In grote lijnen kan ik daar natuurlijk wel het e.e.a. aan informatie over verstrekken. Mocht je hiervoor interesse hebben dan kan ik je tips geven waar je dit kunt volgen.

Wil je een introductie in de meetapparatuur, en een demonstratie over de wijze waarop verschillende soorten apparatuur functioneert? Daarvoor zijn andere cursussen/lezingen waarmee je zelf met de apparatuur aan de slag. kunt,

De onderwerpen die dan worden behandeld kunnen worden zijn:

Verbreding en verdieping over het determineren;

Diverse soorten edelstenen onderscheiden;
Leren werken met de verschillende instrumenten die gebruikt worden (loep, polariscoop, refractometer, dichroscoop, spectroscoop en microscoop);
Omgaan met termen zoals lichtbreking, polarisatie, refractie-index en pleochroïsme;
Praktische tips bij beoordelen van gezette edelstenen;
Het kunnen bepalen van een aantal soorten edelstenen en of ze behandeld zijn;
Zo goed mogelijk het onderscheid leren maken tussen natuurlijke en synthetische (lab-grown) kleurstenen.

2 gedachten over “Lezingen Edelsteenkunde

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: