25 april 2020 Agaatschijven

Agaat

Wat is agaat?

Agaat kun je kopen in onze winkel in Haarlem (Urban Community Store, Houtplein 16). Bel of mail van tevoren even of agaat nog aanwezig is. Wij vullen altijd weer aan.

De meestal fraai gestreepte agaat is een edelsteen uit de kwartsfamilie. Het is een doorzichtige tot doorschijnende edelsteen met karakteristieke bandpatronen: soms regelmatig van vorm, soms grillig. Typerend is ook dat agaten vaak amandelvormig zijn. Dit komt doordat agaat wordt gevormd in vulkanische gasblazen.

Agaat heeft meestal aardkleuren, maar kan ook andere kleuren hebben.

In de Oudheid werden alle stenen met strepen en bonte patronen agaat genoemd. Tegenwoordig zijn er nog steeds stenen die de naam agaat hebben maar het niet zijn, zoals de boom agaat (ondoorzichtige witte kwarts). Er bestaan veel stenen die terecht de naam agaat dragen.

Agaat is de nationale steen van Duitsland.

Agaat is nog steeds één van de meest geliefde edelstenen. Ook in de edelsteen heelkunde neemt de agaat een belangrijke plaats in, omdat het een steen is die op allerlei manieren en voor allerlei kwalen ingezet kan worden.

Het is een beschermende, rustgevende steen. Agaat helpt mensen met een kort lontje gas terug te nemen en zich te bezinnen.

Herkomst van de naam

De naam agaat komt van het Latijnse achates, de naam van een rivier op Sicilië waar deze steen voor het eerst gevonden werd.

De agaat wordt al meer dan 8000 jaar gebruikt. De naam agaat is gegeven door Theophrastus (371-287 v.Chr.), een Griekse filosoof en schrijver. In zijn tijd werden kleurrijke agaten gevonden langs de rivier Achates op Sicilië. Tegenwoordig heet deze rivier Dirillo en worden er weinig agaten meer gevonden.

Agaat_Hanger_Normaal_1

Op Kreta zijn rolzegels van agaat uit het Minoïsche tijdperk (ca 2200 v.Chr.- 1700 v.Chr.) gevonden, met teksten in lineair A, het oudste Europese alfabet.

De Romeinen dachten dat het dragen van agaat oog klachten kon verminderen en voorkomen. Ook dachten ze dat onweer en blikseminslag voorkomen kon worden door sieraden van agaat in huis te hebben. Romeinse en Griekse lijders aan epilepsie gebruikten agaat ter voorkoming van epileptische aanvallen.

Men meende in de banden van de agaat heiligen en andere figuren te herkennen. Hieraan werd allerlei betekenis toegeschreven. In de vroegchristelijke tekst Physiologus (onderdeel van een manuscript uit de 9e eeuw) staat dat parelvissers een agaat aan een touw over boord gooien. De agaat trekt naar de parel en zo zouden ze meer parels kunnen vinden. De parel wordt vergeleken met Jezus Christus, en de agaat met de Heilige Johannes. Jezus Christus en Johannes waren vrienden.

Vanaf de 16e eeuw werd in Duitsland, en met name in Idar-Oberstein, agaat van edelsteenkwaliteit gevonden. De agaatmijnen in Duitsland zijn inmiddels uitgeput, maar Idar-Oberstein heeft nog steeds een reputatie op het gebied van de verwerking van agaat. Alleen wordt de agaat sinds de 18e eeuw geïmporteerd uit Zuid-Amerika, met name uit Brazilië. Je kunt nog steeds bij Idar-Oberstein langs de zogenaamde ‘Edelsteinstrasse’ agaatmijnen, stenenslijperijen en edelstenenwinkels bezoeken.

De natuuronderzoeker en arts Adam Lonitzer (1528-1586) uit Marburg (Duitsland) beschrijft hoe de bont geaderde agaat zeer gevarieerde dromen kan schenken.

Effecten op de gezondheid

Agaat hoort bij alle chakra’s, maar vooral bij het basischakra en het heiligbeen chakra. De steen beschermt tegen pech en ongeluk, en geeft een vrolijk humeur en een goede gezondheid.

Agaat bevat vele sporenelementen en werkt in op de epifyse. Hierdoor heeft agaat een gunstig effect op problemen met slaap-waakritme, inslapen en doorslapen.

Agaat is dé steen voor (aanstaande) moeders en kinderen. De edelsteen werkt harmoniserend op baarmoeder en menstruatie, helpt daardoor bij vruchtbaarheidsproblemen. Agaat werkt helend op aandoeningen van de baarmoeder, helpt een zwangerschap harmonieus te doorstaan, helpt bij de bevalling, en voorkomt en geneest verzakking van de baarmoeder. De steen stimuleert het herstel na de bevalling en stimuleert de groei van het kind.

Huidklachten worden geheeld met agaat. Gebruik agaat bij schaaf- en brandwonden, kleine sneetjes, pukkeltjes, acné, eczeem. Bij insectenbeten werkt dragen of opleggen van een (blauwe) agaat heel goed.

Fysische eigenschappen

Agaat is kwarts met ingesloten ijzer, aluminium, mangaan en soms andere elementen. Zuivere kwarts is helder wit of kleurloos transparant. Agaat vertoont vooral aardkleuren, zoals rood, bruin, oranje en geel. Deze worden veroorzaakt door ijzer en soms mangaan. Groene en blauwe kleuren worden veroorzaakt door koper of nikkel en soms aluminium. Zwart komt door ingesloten koolstof.

Deze steen behoort agaat ook tot de chalcedoon familie.

Agaat bevat soms andere leden van de kwartsfamilie, zoals bergkristal, opaal of carneool.

De Steen komt voor in geschriften van drie eeuwen oud waarschijnlijk geen agaat is? Tot in de 18e eeuw werden alle gebandeerde stenen onyx genoemd. Pas daarna spreekt men consequent over agaat.Agaat komt voor als opvulling van natuurlijke holten in vulkanische gesteenten? Bij verwering van dat vulkanisch gesteente (vaak lava) komen de agaatknollen vrij. Als de agaatknol nog hol is, spreekt men van een geode. Is de knol helemaal gevuld, is het een amandelagaat.

Derhalve is het een zeer geliefd materiaal is om vijzels en stampers van te maken? Je kunt deze vaak bij apothekers vinden.

De bandering van agaat bestaat uit allerlei leden van de familie kwarts? Zoals chalcedoon, carneool, onyx, bergkristal, amethist, jaspis en opaal.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: