Edelstenenhuis ViaVanZadelhoff
Agaatschijven

Agaat

Wat is agaat?

Agaat koop je in onze winkel.

De steen is meestal fraai gestreept en is een edelsteen uit de kwartsfamilie. Doorzichtig tot doorschijnende met karakteristieke bandpatronen, soms regelmatig van vorm, soms grillig.

Agaten zijn vaak heel amandelvormig. Dit komt doordat deze wordt gevormd in vulkanische gasblazen. De steen kan vele kleuren hebben.

In de Oudheid werden alle stenen met strepen en bonte patronen agaat genoemd. Tegenwoordig zijn er nog steeds stenen die de naam  hebben maar het niet zijn, zoals de boom agaat (ondoorzichtige witte kwarts). 

 De steen is een beschermende, rustgevende steen. Hij helpt mensen met een kort lontje gas terug te nemen en zich te bezinnen.

Herkomst van de naam

De naam komt van het Latijnse achates, de naam van een rivier op Sicilië waar deze steen voor het eerst gevonden werd.

Deze steen wordt al meer dan 8000 jaar gebruikt. De naam agaat is gegeven door Theophrastus (371-287 v.Chr.). Een Griekse filosoof en schrijver. In zijn tijd werden kleurrijke agaten gevonden langs de rivier Achates op Sicilië. Tegenwoordig heet deze rivier Dirillo.

Agaat_Hanger_Normaal_1

Op Kreta zijn rolzegels van agaat uit het Minoïsche tijdperk (ca 2200 v.Chr.- 1700 v.Chr.) gevonden. 

De Romeinen dachten dat het dragen van deze steen oog klachten kon verminderen en voorkomen. Ze dachten dat onweer en blikseminslag voorkomen kon worden door sieraden van agaat in huis te hebben. Romeinse en Griekse lijders aan epilepsie gebruikten deze ter voorkoming van epileptische aanvallen.

In de banden van de agaat herkende ze heiligen en andere figuren. Hieraan werd allerlei betekenis toegeschreven.  De agaat trekt naar de parel en zo zouden ze meer parels kunnen vinden. De parel wordt vergeleken met Jezus Christus, en de agaat met de Heilige Johannes. Jezus Christus en Johannes waren vrienden.

Vanaf de 16e eeuw werd in Duitsland, en met name in Idar-Oberstein, agaat van goede edelsteen kwaliteit gevonden. De agaatmijnen  zijn inmiddels uitgeput, maar Idar-Oberstein heeft nog steeds een reputatie op het gebied van de verwerking van agaat. Alleen wordt de agaat sinds de 18e eeuw geïmporteerd uit Zuid-Amerika, met name uit Brazilië. Je kunt nog steeds bij Idar-Oberstein langs de zogenaamde ‘Edelsteinstrasse’ agaatmijnen, stenenslijperijen en edelstenenwinkels bezoeken.

De natuuronderzoeker en arts Adam Lonitzer beschrijft hoe de bont geaderde steen gevarieerde dromen kan schenken.

Effecten op de gezondheid

De steen werkt in op de epifyse en heeft hierdoor een gunstig effect op problemen met slaap-waakritme.

Agaat is dé steen voor (aanstaande) moeders en kinderen. De edelsteen werkt harmoniserend op baarmoeder en menstruatie, helpt daardoor bij vruchtbaarheidsproblemen. 

Huidklachten.

Gebruik deze steen bij schaaf- en brandwonden, kleine sneetjes, pukkeltjes, acné, eczeem. 

Fysische eigenschappen

Agaat is kwarts met ingesloten ijzer, aluminium, mangaan en soms andere elementen. Zuivere kwarts is helder wit of kleurloos transparant. Hij vertoont vooral aardkleuren, zoals rood, bruin, oranje en geel. De verschillende kleuren worden veroorzaakt door ijzer en soms mangaan. Groene en blauwe kleuren worden veroorzaakt door koper of nikkel en soms aluminium. Zwart komt door ingesloten koolstof.

De steen komt voor als opvulling van natuurlijke holten in vulkanische gesteenten? Dus bij verwering van dat vulkanisch gesteente (vaak lava) komen de agaatknollen vrij. Als de knol nog hol is, spreekt men van een geode. Is de knol helemaal gevuld, is het een amandelagaat.

Tot slot, de bandering van agaat bestaat uit allerlei leden van de kwarts familie  zoals chalcedoon, carneool, onyx, bergkristal, amethist, jaspis en opaal.

Reacties worden zeer op prijs gesteld.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.