8 september 2021

Recycle wood

Houtbewerking is een van de oudste ambachten van de mensheid, die duizenden jaren oud is. En waarom niet? Hout is er in overvloed, goedkoop en gemakkelijk om mee te werken, om nog maar te zwijgen van het feit dat het een hernieuwbare hulpbron is.

Of bemanningen nu een oude schuur afbreken of een stervende boom aan de overkant omhakken, de kans is groot dat je ofwel wat extra hout hebt liggen of een bron om de hoek hebt waarvan je het kunt recyclen.

Hoewel hout veel gemakkelijker te bewerken is dan bijvoorbeeld een stuk plaatstaal, vereist het toch geduld en precisie. Bij elk houtbewerkingsproject zijn exacte afmetingen belangrijk. Je moet er ook zeker van zijn dat je alle aanwijzingen volgt die je hebt, zodat de stukken goed in elkaar passen en zorg ervoor dat je voor je gereedschap zorgt zodat ze in topconditie blijven. Goed geslepen gereedschap vereist minder inspanning om te gebruiken, dus u zult zich minder snel snijden – maar alle gereedschappen moeten nog steeds met zorg worden behandeld en worden gebruikt met de juiste veiligheidsuitrusting.

Voordat u met gerecycled hout aan de slag gaat, dient u kennis te maken met de drie houtsoorten: hardhout, naaldhout en triplex. Hardhout is afkomstig van loofbomen zoals eik, walnoot, kers, mahonie en esdoorn. Naaldhout wordt gemaakt van naaldbomen zoals dennen, hemlocksparren, sparren, ceders en sequoia’s. Multiplex is gemaakt van dunne vellen hout die aan elkaar zijn gelijmd en geperst.

Welke houtsoort je gebruikt, hangt af van het project. Als je bijvoorbeeld meubels maakt, is hardhout het beste. Als je een plaquette of doos wilt maken, is grenen een goede keuze.

Dus als je hout over hebt van een verbouwing of als je een boekenplank of deuren vervangt, gooi dan je restjes niet weg. Deuren kunnen tafels worden. Rekken kunnen een kapstok worden. Blokken hout kunnen worden ingepakt en in kerstversieringen worden veranderd.

Er is geen einde aan wat je kunt doen met gerecycled hout. Kopen? >> Onderstaande producten zijn gemaakt van recycle hout en opgenomen in ons assortiment.